Alopecia androgenetica
Er zijn verschillende soorten van haarverlies en kaalheid. De meest bekende is de kaalheid van het mannelijke patroon die bij sommige mannen ontstaat. Dit gebeurt soms al op jonge leeftijd. De medische term daarvoor is alopecia androgenetica.
Ook vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Dit gebeurt echter gelukkig niet vaak. Ook vrouwen hebben testosteron (waar deze vorm van kaalheid door beïnvloed wordt) in het bloed, de hoeveelheid is echter veel lager dan bij mannen.
Behandeling kan bestaan uit tabletten of lotions.
Alopecia areata
Een andere vorm van kaalheid is alopecia areata (pleksgewijze kaalheid.) Hierbij ontstaan zomaar kale plekken op het hoofd. Aan de hoofdhuid is verder niets te zien. Ook de wenkbrauwen, de baardharen en de lichaamsbeharing kunnen uitvallen. De haren komen meestal vanzelf weer terug, maar het gebeurt ook wel dat de haaruitval uitgebreid en blijvend is.
Behandeling kan bestaan uit crèmes, plaatselijke injecties of tabletten.
Telogeen effluvium / Diffuse haaruitval
Ook voor deze vorm van haaruitval is diagnostiek en goede anamnese noodzakelijk om achter een eventuele oorzaak te kunnen komen. Dit komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Goed onderzoek kan soms leiden tot een werkzame behandeling zodat uw haaruitval weer stopt.
Aanvullend onderzoek.
Op de polikliniek vindt een uitgebreide anamnese plaats naar mogelijke uitlokkende factoren. Vervolgens kan zo nodig laboratorium onderzoek of een haaranalyse middels een Scan systeem plaatsvinden. Daarnaast wordt ook vaak besloten tot het nakijken van de huid en haarwortels middels een bioptie. Hiermee kan aanvullend de aard van de haaruitval worden bepaald.
Bij de haaranalyse wordt een scan gemaakt van de haarwortels. Hiermee kan gezien worden in welk deel van de groeicyclus de haren zich bevinden. Soms kan hierdoor beter de oorzaak van het haarverlies gediagnosticeerd worden. Ook kan hiermee een ingestelde behandeling worden beoordeeld op de effectiviteit.
Hierna krijgt u een advies op maat.