Alopecia / Haaruitval


Alopecia androgenetica

Er zijn verschillende soorten van haarverlies en kaalheid. De meest bekende is de kaalheid van het mannelijke patroon die bij sommige mannen ontstaat. Dit gebeurt soms al op jonge leeftijd. De medische term daarvoor is alopecia androgenetica.

Ook vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Dit gebeurt echter gelukkig niet vaak. Ook vrouwen hebben testosteron (waar deze vorm van kaalheid door beïnvloed wordt) in het bloed, de hoeveelheid is echter veel lager dan bij mannen.

Behandeling kan bestaan uit tabletten of lotions.


Alopecia areata

Een andere vorm van kaalheid is alopecia areata (pleksgewijze kaalheid.) Hierbij ontstaan zomaar kale plekken op het hoofd. Aan de hoofdhuid is verder niets te zien. Ook de wenkbrauwen, de baardharen en de lichaamsbeharing kunnen uitvallen. De haren komen meestal vanzelf weer terug, maar het gebeurt ook wel dat de haaruitval uitgebreid en blijvend is.

Behandeling kan bestaan uit crèmes, plaatselijke injecties of tabletten.


Telogeen effluvium / Diffuse haaruitval

Ook voor deze vorm van haaruitval is diagnostiek en goede anamnese noodzakelijk om achter een eventuele oorzaak te kunnen komen. Dit komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Goed onderzoek kan soms leiden tot een werkzame behandeling zodat uw haaruitval weer stopt.
Aanvullend onderzoek.